Diabetes mellitus 1. typu u dětí, přístupy k léčbě a jejich vliv na kvalitu života - Šperlová, Zuzana (2014)
Cílem této práce je shrnout výhody a nevýhody jednotlivých přístupů k léčbě diäbetu mellitu 1. typu u dětí. Teoretická část práce shrnuje fakta o diabetu mellitu 1. typu, jeho fyziologii, epidemiologii, prevenci, průběhu a především o komplikacích a způsobech léčby. Součástí praktické části práce je vyhodnocení průzkumu, jehož cílem bylo porovnat jednotlivé přístupy k léčbě a jejich vliv na různé oblasti kvality života dětí, počínaje kompenzací diabetu, přes stravovací a pohybový režim, cestování, školní docházku, až po vlastní přístup k nemoci.