Hodnotový rozměr práva - Halahija, Martin (2013)
Tématem předložené rigorózní práce je současný pohled na vzájemný vztah právního systému a hodnot nejen v právu. Autor rigorózní práce "Hodnotový rozměr práva" podrobně popisuje samotné hodnoty v právu ale i hodnoty obecně, co se týká jejich struktury a především vlastností. Dále na modelových situacích ukazuje jak funguje vztah právního systému a hodnot v právu. Konečně porovnává také hodnoty s právními principy a právními normami, kdy jako demonstraci jejich vzájemné odlišnosti uvádí rozlišovací znaky jednotlivých pojmů.