Úloha proteinu RAB-8 v rámci obranné reakce rostlin tabáku - Karhánková, Michaela (2014)
Protein Rab8 patří do rodiny Ras proteinů a hraje důležitou roli v membránovém přenosu. Rab GTPasy se podílejí na regulaci a jsou lokalizovány na cytosolické straně intracelulárních membrán. Naší úlohou bylo sledování změn transkriptu genu izoforem proteinů Rab8 a Rab7 a dále transkriptů genů pro malát dehydrogenasu (ME), cytoplasmatickou glutamin synthetasu (Gln) a cytosolickou glyceraldehyd-3-fosfát dehydrogenasu (cGADPH) po aplikaci elicitinu kryptogeinu. Všechny tyto geny byly vybrány na základě MS analýzy z předešlé bakalářské práce. Poněvadž jsme nevěděli, kterou z izoforem pro Rab8, Rab7, ME a Gln máme sledovat, rozhodli jsme se na základě publikací vybrat izoformy, které jsou spojené s biotickým stresem u tabáku. V naší analýze jsme suspenzní kulturu tabáku elicitovali divokým typem kryptogeinu a dvěmi mutantními formami L41F a K39T/K48T/K94T. Na základě námi provedené qPCR analýzy jsme pozorovali signifikantní nárůst u genu Rab8-5, Rab7b, ME1 a Gln1. U transkriptu genu cGADPH