Anaerobní aktivita bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans - Nádvorníková, Lenka (2014)
Práce se zabývá studiem anaerobní aktivity bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans. Teoretická část je souhrnem poznatků spojených s metabolismem uhlíku, síry a železa u této bakterie. Dále je tato část zaměřena na analýzu genové exprese na úrovni RNA. V experimentální části byly testovány různé metody izolace a purifikace RNA z extrémně kyselých vzorků s obsahem kovových iontů. Na základě optimalizace byla dále využita již jen metoda s nejvyšším výtěžkem a čistotou RNA. Úspěšné převedení procesu anaerobní oxidace síry z nerůstových podmínek do podmínek růstových umožnilo provést analýzu genové exprese na úrovni RNA u růstové i nerůstové anaerobní kultury. Byly vytvořeny transkripční profily 50 vybraných genů energetického metabolismu u obou kultur pomocí reverzně transkripční kvantitativní PCR. Výsledky odhalily výrazné navýšení exprese genů pro elektronový přenašeč rusticyanin (rus) a FeS protein HiPIP (hip) v nerůstových podmínkách a genu pro cytochrom c vnější membrány (cyc2) v růs