Vázané extrémy a jejich využítí v ekonomii - Vavrečková, Nikola; Zemánek, Petr, 1983-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2014)
Tato diplomová práce je věnována teorii vázaných extrémů a jejich využití v ekonomii. Jsou zde řešeny problémy podmíněné maximalizace (minimalizace) na množinách zadaných pomocí rovností, nerovností či jejich kombinací. Každý typ omezení je studován v samostatné kapitole, jejíž obsah tvoří základní teorie s nutnými a postačujícími podmínkami pro existenci vázaného extrému a několik řešených příkladů. Hlavním nástrojem je metoda Lagrangeových multiplikátorů a Kuhnovy-Tuckerovy podmínky.
This thesis is dedicated to the theory of constrained extrema and their application in economics. There are solved problems of constrained maximization (minimization) on the sets given by equalities, inequalities, or their combination. Each type of constraint is studied in an individual chapter which is formed by the basic theory with necessary and sufficient conditions for the existence of constrained extrema and several solved examples. The main tool is the method of Lagrange multipliers and Kuhn-Tucker conditions.
Vedoucí práce: Petr Zemánek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: funkce více proměnných; matematická ekonomie; functions of more variables; mathematical economics; diplomové práce; master's theses