Vázané extrémy a jejich využítí v ekonomii - Vavrečková, Nikola (2014)
Tato diplomová práce je věnována teorii vázaných extrémů a jejich využití v ekonomii. Jsou zde řešeny problémy podmíněné maximalizace (minimalizace) na množinách zadaných pomocí rovností, nerovností či jejich kombinací. Každý typ omezení je studován v samostatné kapitole, jejíž obsah tvoří základní teorie s nutnými a postačujícími podmínkami pro existenci vázaného extrému a několik řešených příkladů. Hlavním nástrojem je metoda Lagrangeových multiplikátorů a Kuhnovy-Tuckerovy podmínky.