Analýza glykoproteinů pomocí hmotnostní spektrometrie - Bočánek, Ondřej (2014)
Předmětem diplomové práce je problematika analýzy glykoproteinů pomocí MALDI-TOF MS. Koncentrační rozsah glykoproteinů v biologickém materiálu, který může být až 12 řádů, není schopna současná instrumentace využívaná pro proteomiku pokrýt. Problémem může být také potlačení ionizace glykoproteinů/glykopeptidů jako minoritní složky vzorku. Z toho důvodu je důležitá jejich frakcionace. Cílem této práce bylo nalézt vhodný frakcionační postup pro analýzu rostinných glykoproteinů. Jako testovací vzorek byl vybrán izolát patatinů (zásobních proteinů z brambor), u kterých byla prokázána přítomnost N-glykosylace. Nejdříve byla vybrána vhodná MALDI matrice pro analýzu glykopeptidů. Poté byly v práci testovány komerční frakcionační kity od společností Novagen, GE Healtcare a Clontech, které však nepřinesly očekávané výsledky. Následně byl otestován postup FASP/FACE s využitím různých lektinů: concanavalinu A, AFL (izolován z Aspergillus fumigatus), RSL (izolován z Ralstonia solanacearum) a BclA (