Úloha proteinu AGR2 při epiteliálně-mezenchymální tranzici - Sommerová, Lucia (2014)
Anterior gradient 2 (AGR2) je protein, jehož zvýšená exprese je spojená s řadou nádorových onemocnění. Mezi hlavní funkce AGR2 patří regulace přežívaní nádorových buněk, regulace buněčné proliferace, tvorba rezistence k protinádorovým léčivům a aktivně se podílí na vzniku metastáz, avšak přesný mechanizmus není objasněn. Cílem této práce byla analýza úlohy proteinu AGR2 v procesu epiteliálně-mezenchymální tranzice (EMT), v procese, který představuje klíčový krok při tvorbě metastáz. Pomocí kvantitativní PCR a imunochemické analýzy jsme zjistili, že EMT indukovaná pomocí TGF-β, způsobuje pokles hladiny AGR2, a to na úrovni mRNA i proteinů na panelu různých buněčných linií. Vliv TGF-β byl ověřen i mikroskopicky pomocí imunofluorescenční detekce vybraných proteinů. Extrémně zajímavým bylo zjištění, že umlčením AGR2 exprese pomoci specifických siRNA vedlo ke zvýšení hladiny mezenchymálnich markerů a naopak redukci hladiny epiteliálních determinant. Při opačném postupu, kdy byl vnesen AGR2