Vliv povrchového náboje elicitinů na jejich biologickou aktivitu - Solanský, Martin (2014)
Elicitiny jsou rodina malých proteinů se sterol-vazebnou aktivitou sekretovaných oomycetami rodů Phytophthora a Pythium. V několika rostlinách vyvolávají hypersenzitivní odpověď a systémově získanou rezistenci. Na základě jejich pI, které vzájemně souvisí s jejich nekrotickou aktivitou, jsou klasifikovány na α-elicitiny s 1-3 lyzinovými zbytky nebo vice nekrotizující β- elicitiny s 6-7 lyzinovými zbytky. Tato práce se zabývá vlivem, který mají vybrané lyzinové zbytky a jejich zaměnění s následnou změnou povrchového náboje, na stabilitu proteinu a biologickou aktivitu ve smyslu vyvolávat brzkou obrannou odpověď, jako je produkce reaktivních forem kyslíku a endocytóza. Dvě mutantní formy β-elicitinu kryptogeinu, K48/94T a K61T/N70D/D72E, byly připraveny metodou místně řízené mutageneze a vyprodukovány v expresním systému Pichie pastoris. Výsledky experimentu s dvěma mutantními formami kryptogeinu se zaměněnými lyzinovými zbytky potvrdily vliv povrchového náboje na schopnost přenosu stero