Metabolizmus thiaminu během fyziologické a gestačním diabetes komplikované gravidity - Kudláč, Roman (2014)
Thiamin patří do skupiny ve vodě rozpustných vitaminů. Thiamin a jeho fosforečné estery hrají důležitou roli v energetickém metabolizmu. U diabetu dochází k narušení metabolizmu thiaminu, což negativně ovlivňuje nejen vlastní metabolickou poruchu, ale i rozvoj pozdních diabetických komplikací. Domníváme se, že tento mechanizmus by se mohl podílet na přechodě gestačního diabetu do permanentního po porodu u predisponovaných žen. Cílem práce je studium metabolizmu thiaminu v těhotenství a jeho případné změny spojené s gestačním diabetem. Taktéž sledovat vybrané parametry (plazmatické koncentrace thiaminu, koncentrace erytrocytárního thiamin difosfátu a aktivitu transketolázy v erytrocytech) u těhotných žen a porovnávat je mezi podskupinami zdravých těhotných žen a žen s gestačním diabetem. Taktéž budou srovnané sledované parametry mezi podskupinami žen, (i) u kterých post partum přetrval diabetes nebo jiná forma glukózové intolerance, a (ii) u kterých post partum diabetes vymizel.