Role L-argininu, methylargininů a jejich metabolismu v regulaci endoteliální homeostasy - Koudelka, Adolf (2014)
Cílem této diplomové práce bylo popsání vlivu argininu a methylargininů na udržování vaskulární endoteliální homeostasy. Pomocí metody Western blot byl sledován vliv hypoxie (1% O2) a asymetrického dimethylargininu na expresi a fosforylaci endoteliální syntázy oxidu dusnatého a protein kinázy B, dále byl sledován vliv na expresi transkripčního nukleárního faktoru κB, inhibitoru transkripčního nukleárního faktoru κB, hypoxií indukovatelného faktoru 1 a intercelulární adhezní molekuly 1 u in vitro pěstovaných lidských plicních arteriálních endoteliálních buněk. Dále byla u těchto buněk pomocí metody ELISA stanovena exprese endotelinu 1, míra proliferace pomocí ATP-celulárního testu a produkce oxidu dusnatého pomocí Griessovy kolorimetrické metody. Byl také sledován vliv argininu, asymetrického dimethylargininu, symetrického methylargininu a monomethylargininu na in vitro pěstované lidské umbilikální žilní endoteliální buňky, kde byla následně pomocí metody Western blot sledována exprese