Granátické granity dyjského masivu - Novosád, Tomáš (2014)
V oblasti jihozápadně od města Znojma byly v dyjském batolitu zmapovány granátické granity, které se svojí stavbou podobají granátickým granitům suity Hlína v brněnském batolitu v oblasti města Ivančiče. Vzhledem k absenci podrobných mineralogických a chemických analýz však nebylo možné granity obou batolitů blíže porovnat. Nyní však už máme mineralogické i chemické analýzy k dispozici. Ze strukturního hlediska jsou granity dyjského batolitu tvořeny vzájemně se střídající hrubozrnnou pegmatitovou a jemnozrnnou aplitovou zónou. Hrubozrnná pegmatitová zóna je tvořena orientovanými UST stavbami Kfs, Plg and Qtz, v jemnozrnném aplitu je zóna s granátem tvořící pásky a zóna bez granátu. Výsledky RTG spektrometrie a laboratorních chemických analýz laboratoře ACME v Kanadě ukazují v pegmatitové zóně vyšší koncentrace K, Rb, Sr a nižší koncentrace Y, Zr, Th a U.