Režim podzemních vod v okolí dobývacího prostoru Týniště nad Orlicí - Schwarzová, Zuzana (2014)
Diplomová práce se zabývá režimem podzemních vod v okolí dobývacího prostoru Lípa nad Orlicí III (ložisko Rašovice III). Ložisko je součástí rozsáhlých pleistocenních akumulací řeky Orlice a těžba štěrkopísku zde probíhá nad hladinou podzemní vody. V jihozápadní části ložiska se ovšem uvažuje o rozšíření těžby také pod hladinu podzemní vody. Matematický model proudění podzemní vody byl vytvořen v programu PMWin, kde byl následně vyhodnocen možný vliv těžby na režim podzemních vod. Byly vymodelovány 4 varianty možného průběhu těžby. V první variantě byl vymodelován režim podzemních vod při současném stavu těžby, ostatní 3 varianty simulovaly rozšíření těžby pod hladinu podzemní vody za vzniku otevřených těžebních jam o přibližné ploše 10 ha, 20 ha a 2 menších těžebních jam po 10 ha. Rozšířením těžby pod hladinu podzemní vody by došlo k výraznému ovlivnění úrovní hladin a směrů proudění podzemní vody.