Provenience valounů ze spodnobadenských štěrků pod Pavlovskými vrchy - Vít, Tomáš (2014)
V oblasti pod Pavlovskými vrchy byly zaznamenány štěrky spodnobadenského stáří, které svým petrografickým složením neodpovídají okolnímu prostředí. V předchozích výzkumech bylo zjištěno horninové složení těchto štěrků, avšak jejich zdrojová oblast nebyla zatím s jistotou vysvětlena. Předložená práce shrnuje dosavadní výsledky uvedené problematiky. Provedeným výzkumem byl potvrzen hojný výskyt spodnobadenských štěrků na lokalitách Mušov a Brod nad Dyjí. Odebrané vzorky vykazovaly pestré složení s převládající složkou vápencových valounů. Další zaznamenané horniny byly granitoidy, vulkanity, ortoruly, pískovce či různé silicity. U vzorků tmavých vápenců se podařilo určit svrchnotriasové stáří. Z navržených možností provenience studovaných valounů se jako nejpravděpodobnější jeví oblast Západních Karpat nebo i Severních vápencových Alp.