Potravinové preference u dětí s DM 1. typu - Lisníková, Petra (2014)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku potravinových preferencí u dětí s onemocněním diabetes mellitus I. typu. Teoretická část popisuje charakter onemocnění studované skupiny dětí, zejména cíle a základní principy dietní léčby. Zabývá se potravinovými preferencemi, jejich vývojem a ovlivňujícími faktory. Uvedeny jsou také informace vztahující se k preferencím jednotlivých skupin potravin a k preferencím potravin dětí s diabetes mellitus I. typu. Práce poskytuje také přehled o vzájemném vztahu potravinových preferencí a skutečné spotřeby. Praktická část obsahuje výsledky dotazníkového šetření prováděného u 50 dětí s onemocněním diabetes mellitus I. typu a 56 dětí bez daného onemocnění se zaměřením na preference jednotlivých potravinových položek.