Pseudocereálie ve výživě člověka - Janoušková, Eva (2014)
Tato práce se zabývá popisem pseudoobilovin, které tvoří specifickou podskupinu obilovin. Pseudoobiloviny jsou v současné době stále málo diskutovanými potravinami ve výživě člověka, i přes jejich významný nutriční i zdravotní potenciál. Mezi pseudocereálie řadíme netradiční zrna plodin pohanky, amarantu a quinoy. Tato práce představuje popis pseudoobilovin ve srovnání s běžnými obilovinami. Vyzdvihnuty jsou nutriční a zdravotní benefity těchto alternativních plodin, stejně tak jako jejich mnohostranné využití. Praktická část práce zkoumá znalosti vybrané skupiny respondentů o této skupině plodin v několika oblastech, dále sleduje kuchyňské využití těchto plodin a také frekvenci konzumace těchto plodin a výrobků z nich. Sledováno bylo, zda různé znalosti závisí na stupni vzdělání, pohlaví, věku a zdravotním stavu a zda zařazování pseudoobilovin do jídelníčku závisí na vzdělání. Ke sběru dat bylo využito dotazníkové šetření.