Monazit, xenotim a zirkon z pegmatitů v Dolních Borech - Výravský, Jakub (2014)
Tato práce se zabývá studiem chemického složení a alteracemi monazitu, xenotimu a zirkonu z pegmatitů v Dolních Borech. V rámci práce byly pomocí EMPA studovány tyto minerály z různých žil (3, 4, 5, 8 a Oldřich) a různých minerálních asociací (okrajové zóny; v andalusitu; asociace s ilmenitem). Monazity, xenotimy a zirkony obsahují velká množství jindy minoritních prvků, z nichž byly podrobněji studovány aktinoidy. Monazit, jehož struktura preferuje největší kationy, je hlavním nositelem Th a aktinoidy do něj vstupují téměř výhradně pomocí cheralitové substituce. V xenotimech a zirkonech jsou koncentrace Th nízké. V xenotimu se uplatňuje cheralitová i coffinitová substituce a v zirkonu pouze coffinitová. V průběhu geochemické frakcionace žil (na základě poměru Zr/Hf v zirkonech) roste obsah