Násunová stavba na styku brněnského masivu a paleozoických sedimentů severní části Moravského krasu - Marhanský, Tomáš; Melichar, Rostislav, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2014)
Práce je zaměřená na studium stavby tektonického kontaktu mezi brněnským masivem a severní částí Moravského krasu. Studované území leží na území obcí Petrovice, Vavřinec, Veselice, Suchdol a Nové Dvory. Při vypracovaní práce byla použita vlastní terénní data (dokumentace strukturních prvků na výchozech a průzkumných vrtů). Vlastní data byla doplněna daty převzatými z dťívľjších mapovacích a vrtných prací. Všechna tato data byla dále zpracována metodami orientační analýzy. Na základě uvedených podkladů byly vymezeny tři deformační fáze. Pro první deformační fázi jsou typické kliváže rovnoběžné s vrstevnatostí. Během druhé deformační fáze se vytvořila pro celé území typická drobná násunová stavba se strukturami s vergencí k V. Směr tektonického pohybu v této fázi byl k SSV. Třetí deformační fáze se projevila ve formě mladších příčných zlomů doprovázených křehce-duktilním vlekem. Tyto zlomy porušily spojitost průběhu tektonických šupin.
The thesis is focused on the character of the tectonic contact between Brno Massif and the northern part of the Moravian Karst. The studied area is situated near villages Petrovice, Vavřinec, Veselice, Suchdol and Nové Dvory. In the thesis my own compass data anong with drilling documentation were used. Data of different authors were aslo used. All these data were processed by different numerical methods and three deformation phases were determined. In the first phase cleavage parallel with the bedding was created. In the second phase typical thrust structures with vergence to the east. The sense of the tectonic movement was to the NNE. Third deformation phase was preserved in form of younger faults.
Vedoucí práce: Rostislav Melichar
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: násunová tektonika; tektonika; geotectonics; thrust tectonics; Moravský kras (Česko); brněnský masiv (Česko); Moravian Karst (Czechia); diplomové práce; master's theses