Násunová stavba na styku brněnského masivu a paleozoických sedimentů severní části Moravského krasu - Marhanský, Tomáš (2014)
Práce je zaměřená na studium stavby tektonického kontaktu mezi brněnským masivem a severní částí Moravského krasu. Studované území leží na území obcí Petrovice, Vavřinec, Veselice, Suchdol a Nové Dvory. Při vypracovaní práce byla použita vlastní terénní data (dokumentace strukturních prvků na výchozech a průzkumných vrtů). Vlastní data byla doplněna daty převzatými z dťívľjších mapovacích a vrtných prací. Všechna tato data byla dále zpracována metodami orientační analýzy. Na základě uvedených podkladů byly vymezeny tři deformační fáze. Pro první deformační fázi jsou typické kliváže rovnoběžné s vrstevnatostí. Během druhé deformační fáze se vytvořila pro celé území typická drobná násunová stavba se strukturami s vergencí k V. Směr tektonického pohybu v této fázi byl k SSV. Třetí deformační fáze se projevila ve formě mladších příčných zlomů doprovázených křehce-duktilním vlekem. Tyto zlomy porušily spojitost průběhu tektonických šupin.