Založení čtyřpodlažní obytné budovy v území náchylném k sesouvání se zaměřením na návrh úpravy paty svahu postiženého svahovými pohyby na příkladu východní části sídliště Vrbovec v Brně-Bystrci - Šváb, Jan (2014)
Zájmová lokalita, ve které se výstavba nachází, je ve východní části sídliště Vrbovec v Brně-Bystrci na levém svahu údolí Vrboveckého potoka. Na této lokalitě došlo v minulosti k mnoha sesuvům způsobených necitelným zásahem do svahu při hloubení kanalizační rýhy a erozí Vrboveckého potoka. Měření hladin podzemních vod v pozorovacích vrtech probíhalo ve spolupráci s firmou Geotest a získaná data byla použita pro stanovení stupně stability. Stupeň stability (F) byl vypočítán Petterssonovou metodou. Po vybudování horizontálních odvodňovacích vrtů je stupeň bezpečnosti F = 1,4 a svah je označen za stabilní. Na základě výsledné hodnoty stupně bezpečnosti mohla být zvolena optimální metoda pro založení stavby. V této oblasti to bude založení hlubinné pomocí vrtaných pilot CFA. Součástí práce je výpočet zatížení objektu 94 VII-C. Zde jsem počítal zatížení pomocí I. a II. mezního stavu pro 5 krajních a středových pilot.