Závislost pevnosti v tahu za ohybu pokrývačských břidlic na jejich složení - Richter, Zbyněk (2014)
U pokrývačské břidlice lze nalézt závislost pevností v tahu za ohybu na indexu MSI (počet vrstev slíd a jejich průměrná tloušťka). Smyslem práce je ověřit publikovanou závislost, která byla stanovená na španělských břidlicích. K ověření bylo zvoleno šest evropských ložisek břidlic. Tato publikovaná závislost byla na španělských břidlicích potvrzena, u ostatních evropských břidlic je nutno upravit parametry této souvislosti.