Radioaktivní akcesorické minerály ve vysoce draselných horninách - Rozsypalová, Monika; Kotková, Jana, 1963-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2014)
Tato diplomová práce se zabývá studiem radioaktivních akcesorických fází z jihlavského plutonu. Akcesorické minerály jsou důležitým faktorem při řešení petrogenetických otázek a mohou přispět k pozorumění vzniku a vývoje magmatu. Předmětem práce byly akcesorie zirkon, monazit, allanit, thorit a apatit. Cílem bylo rozlišení tvaru zrn, jejich vzájemných texturních vztahů a chemického složení s největší pozorností věnovánou radioaktivním prvkům U a Th a prvkům vzácných zemin. Akcesorie byly studovány pomocí optické mikroskopie a elektronové mikrosondy, která umožňuje jak studium v odražených elektronech, odhalující zonalitu minerálů, tak určení chemického složení minerálů. Dále bylo snahou interpretovat zjištěné vztahy a chemismus fází z hlediska vývoje a geneze magmatu. V práci jsou vysloveny dvě hypotézy možného vývoje magmatu. Jedná se o interakci magmat s odlišným složením nebo účinek postmagmatických či pozdních metamorfních fluid během vývoje magmatu.
This thesis deals with the study of radioactive accessory phases of the jihlava pluton. Accessory minerals are an important factor in resolving issues petrogenetic questions and may contribute to understanding of the formation and evolution of magma. The thesis deals with accessory minerals zircon, monazite, allanite, thorite and apatite. The aim was to distinguish the shape of the grains, their mutual relations, textural and chemical composition with the greatest attention is paid to radioactive elements U and Th and rare earth elements. Accessory minerals were studied using optical microscopy and electron microprobe, which allows to study the backscattered electrons, revealing the zoning of minerals and determination of the chemical composition of minerals. Furthermore, efforts were made to interpret the observed relationships and chemistry of phases in terms of development and magma genesis. In this work, two hypotheses are expressed possible development of magma.
Vedoucí práce: Jana Kotková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: akcesorické minerály; draselné horniny; jihlavský pluton; magma; radioaktivita hornin; accesory minerals; jihlava pluton; magma; radioactivity of rocks; třebíč pluton; ultrapotassic rocks; třebíčský masív (Česko); Třebíč Massif (Czechia); diplomové práce; master's theses