Radioaktivní akcesorické minerály ve vysoce draselných horninách - Rozsypalová, Monika (2014)
Tato diplomová práce se zabývá studiem radioaktivních akcesorických fází z jihlavského plutonu. Akcesorické minerály jsou důležitým faktorem při řešení petrogenetických otázek a mohou přispět k pozorumění vzniku a vývoje magmatu. Předmětem práce byly akcesorie zirkon, monazit, allanit, thorit a apatit. Cílem bylo rozlišení tvaru zrn, jejich vzájemných texturních vztahů a chemického složení s největší pozorností věnovánou radioaktivním prvkům U a Th a prvkům vzácných zemin. Akcesorie byly studovány pomocí optické mikroskopie a elektronové mikrosondy, která umožňuje jak studium v odražených elektronech, odhalující zonalitu minerálů, tak určení chemického složení minerálů. Dále bylo snahou interpretovat zjištěné vztahy a chemismus fází z hlediska vývoje a geneze magmatu. V práci jsou vysloveny dvě hypotézy možného vývoje magmatu. Jedná se o interakci magmat s odlišným složením nebo účinek postmagmatických či pozdních metamorfních fluid během vývoje magmatu.