Variské hydrotermální žíly v klastických sedimentech moravskoslezského paleozoika - Pořádek, Přemysl (2014)
Tato práce je zaměřena na studium fluidních inkluzí v minerálech hydrotermálních žilách z kulmských klastických sedimentů ze západní části Nízkého Jeseníku u obcí Břidličná a Valšov. V první části práce byly popsány obecně fluidní inkluze, geologická stavba zájmové oblasti a použité metody studia. Pro studium žil byla použita optická mikroskopie, elektronová mikroanalýza a skenovací elektronová mikroskopie. Jako hlavní metoda studia fluidních inkluzí byla použita mikrotermometrie. Chloritová termometrie posloužila spolu s mikrotermometrickým měřením k interpretaci P-T podmínek vzniku hydrotermálních žil. Fluidní inkluze byly studovány pouze v křemeni. Nejdříve byla popsána jejich petrografie - rozmístění v krystalu, tvar, velikost a fázové složení. Poté byla provedena samotná mikrotermometrie. Celkem bylo měřeno 64 fluidních inkluzí. Teploty homogenizace byly ve velkém rozptylu od 115°C až k 350°C. Eutektické teploty, okolo -21,2°C nám určují chemický systém H2O-NaCl.