Theoretical and experimental study of reactive intermediates with emphasis on the development of new photoactivatable compounds - Šolomek, Tomáš (2014)
Tato disertační práce je zaměřena na studium intermediátů, které jsou generovány pomocí světla nebo termální aktivací pomocí pyrolýzy, a jejichž chemická reaktivita ovlivňuje výsledek jejich chemických reakcí. První kapitola popisuje studium mechanismů fotolýzy několika sloučenin, které nesou fotoodštěpitelné chránící skupiny, pomocí kvantově-chemických metod. Uvedené výpočty jsou podpořeny výsledky experimentů z časově-rozlišené absorpční spektroskopie, již publikovanými daty, nebo slouží k předpovědím výsledků budoucích experimentů. Zjistili jsme, že kvantové výtěžky uvolnění odstupujících skupin z o-nitrobenzylové (oNB) chránicí skupiny jsou značně závislé na charakteru dané odstupující skupiny. Zjistili jsme, že bariéry pro primární fotochemickou reakci oNB skupiny, tedy přenos atomu vodíku excitovanou nitro skupinou a nezářivé procesy na excitovaných singletových a tripletových hyperplochách potenciální energie společně určují výslednou velikost kvantového výtěžku. Bariéry v excit