Vliv osvětlení na kvalitu práce optometristy. Měření osvětlení pomocí luxmetru. - Burdová, Pavla (2014)
Diplomová práce: „Vliv osvětlení na kvalitu práce optometristy. Měření osvětlení pomocí luxmetru.“ se skládá ze dvou částí. První, teoretická část, obsahuje stručný popis elektromagnetického vlnění a vidění. Dále jsou v práci kapitoly zabývající se zdroji světla, fotometrií a osvětlováním vnitřních prostor. Teoretický oddíl práce ukončuje kapitola měření osvětlení. Druhá, praktická část, se zabývá vlivem intenzity osvětlení na subjektivní vnímání barev, prahovou intenzitou osvětlení potřebnou k vidění a také rychlostí adaptačních mechanismů oka na světlo.