Paralytický strabismus v dětském věku, příčiny a výsledky léčby - Herůfková, Šárka (2014)
Diplomová práce zpracovává téma paralytického strabismu v dětském věku, jeho příčiny a výsledky léčby. Teoretická část popisuje jednoduché binokulární vidění, jeho vývoj a poruchy. V práci jsou podrobně popsány znaky a metody vyšetření paralytického strabismu. Velmi obsáhlou kapitolu tvoří obrny hlavových nervů a svalů a restriktivní strabismus. Příčiny vzniku je další kapitolou této diplomové práce. Teoretickou část uzavírá kapitola, která popisuje léčbu strabismu. Léčba je rozdělena na konzervativní a chirurgickou. Cílem výzkumné části je zjistit výsledky léčby paralytického strabismu v dětském věku, změnu velikosti objektivní úchylky a kvalitu jednoduchého binokulárního vidění po operaci.