Analýza optické denzity oční čočky u pacientů s kataraktou a její vliv na zrakovou ostrost - Kyselová, Alžběta, 1987- (2014)
Tato práce se zabývá tématem denzity oční čočky, která je zatížená kataraktou, a vlivem zakalení na zrakovou ostrost. Práce je členěná na část teoretickou a část praktickou. Po úvodu následují kapitoly, v nichž je blíže popsána oční čočka a to z hlediska anatomického, embryologického, biochemického i fyziologického. Dále je kapitola popisující některé vrozené vady oční čočky, na kterou volně navazuje širší pojednání o kataraktě. V další části je rozebírána zraková ostrost a její měření. Poslední kapitolou teoretické části je kapitola o Pentacamu®. Cílem výzkumné části bylo ověřit závislost mezi denzitou oční čočky a zrakovou ostrostí. Ověřit závislost denzity oční čočky na věku vyšetřovaných osob. Posoudit rozložení denzity nejen z hlediska normálního rozložení, ale také z hlediska rozložení v různých objemech jádra čočky.