Stranová preference a oční dominance - Zirmová, Kateřina, 1987- (2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou stranové preference a oční dominance. Zaměřuje se na lateralitu horních a dolních končetin, uší a především očí. Dále se zabývá jednotlivými typy oční dominance a metodami jejich určení. Stanovení oční dominance neboli upřednostňování jednoho oka při binokulárním vidění, je důležité v optometristické praxi a nyní se jí věnuje poměrně značná pozornost. Výzkumná část se zabývá srovnáním různých typů oční dominance a jejich výskytu ve zkoumaném souboru, dále souhlasnou a zkříženou lateralitou.