Kompoziční analýza karbonátů na vybraných profilech při hranici tournai/visé - Weinerová, Hedvika (2014)
Práce je zaměřena na kompoziční analýzu karbonátů na třech profilech při hraničním intervalu tournai/visé s využitím vícerozměrných statistických metod. Profil v Moravském krasu ležící ve starém lůmku blízko areálu firmy Zetor u Brna náleží hádsko-říčským vápencům líšeňského souvrství. Přítomnost vrstev tournaiského stáří předpokládaná předchozími výzkumy nebyla potvrzena a nová biostratigrafická data naznačují stáří spodní části visé. Sedimenty představují periplatformní kal rozmývaný dnovými proudy nebo distální „base-cut out“ kalciturbidity (wackestone-packstone) s polohami klasických kalciturbiditů (packstone-grainstone) vnějšího vějíře karbonátového osypu nebo pánve. Rozeznány byly alochtonní komponenty z dynamického prostředí písčitých oolitických mělčin i blízce subtidálního prostředí s porosty řas a autochtonní/paraautochtonní spikuly porifer.