Radiometrické mapování horninového prostředí v oblastech potenciálních úložišť radioaktivních odpadů - Charvát, Radim (2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou hlubinného úložiště radioaktivního odpadu, nad jehož vybudováním se v rámci České republiky uvažuje na několika vybraných průzkumných územích. Práce se především zaměřuje na povrchový monitoring průzkumných území Kraví Hora a Horka, kde byly určovány koncentrace přirozených radioaktivních prvků. Pozorovány byly povrchové hodnoty radioizotopů K, U, Th, které byly měřeny pomocí terénního gamaspektrometru PGIS-128. Hlavním cílem této práce bylo sestavit soubor dat, která by posloužila k pozdějšímu porovnání stavu povrchové radioaktivity před a po vybudování hlubinného úložiště.