Testování kognitivních funkcí u Alzheimerovy choroby a jejich ovlivnění farmakologickou léčbou. - Linková, Hana (2014)
Alzheimerova choroba je onemocnění, které se v posledních desetiletích dostalo do centra zájmu vědeckých pracovníků, zejména díky vzrůstajícímu počtu pacientů s touto chorobou. To souvisí se stárnutím populace obzvláště ve vyspělých zemích. Tato diplomová práce je rozdělena na tři části. První teoretická část shrnuje současné poznatky o tomto onemocnění, diskutována je epidemiologie, rizikové faktory, anatomické změny a klinický obraz pacientů s Alzheimerovou chorobou. Dále je rozebrána diagnostika tohoto onemocnění. Teoretickou část uzavírá kapitola věnující se současným léčebným prostředkům pro pacienty s Alzheimerovou nemocí. Druhá část je věnována samotnému výzkumu na pacientech. Cílem bylo zjistit změny kognitivních funkcí během jednoho roku u pacientů, kteří jsou léčeni. Do výzkumu bylo zařazeno 12 pacientů s Alzheimerovou chorobou, kteří byli sledováni pomocí testů MMSE a ADAS - Cog. Výsledkem pozorování bylo zjištění, že během sledovaného období nedošlo u pacientů k žádným výra