Muzikológia a digitálna technika z pohľadu súčasnosti - Grich, Stanislav (2013)
Anotácia v dizertačnej práci sa zameriavame na vzťah muzikológie a digitálnej techniky z pohľadu súčasnosti na pozadí systematiky vedeckej metodológie, ktorá obsahuje empirickú a teoretickú úroveň. Skúmame dostupné technické prostriedky pri získavaní zvukových a optických dát, ďalej konverzii, kde dominujú počítačové softvéry. Analyzujeme ich funkcionalitu a hodnotíme ich prínos pri konkrétnych výskumoch z pohľadu muzikológov. Venujeme sa aj procesu transkripcie a analýzy, ktorá predstavuje zložitú oblasť, kde len postupne prenikajú špecifické výskumné nástroje založené na báze digitálnej techniky. Sledujeme tie, ktoré sa už objavili v rámci konkrétnych projektov a hodnotíme ich prínos. Súčasťou práce je dotazníkový prieskum, ktorý mapuje využitie prostriedkov digitálnej techniky v muzikologickom výskume v rámci svetového aj domáceho kontextu. V závere analyzujeme piesne pre spev a klavír od Jána Levoslava Bellu, kde prezentujeme konkrétne možnosti využitia počítačového softvéru v ob