Raný vývoj operetního útvaru v díle J. Offenbacha - Diváková, Kateřina (2013)
Jedním z cílů této práce je navázat na offenbachovské bádání dvou českých hudebně divadelních teoretiků, a to Iva Osolsobě a Miroslava Šulce. Tato doktorská práce se pokouší zmapovat inscenování Offenbachových nejslavnějších děl u nás po období, které tito dva badatelé ještě měli možnost zaznamenat. V neposlední řadě nás zajímá dlouhodobé úsilí o inscenování díla Jacquesa Offenbacha jako český fenomén i se všemi pokusy o adaptaci. Z těchto aspektů potom vyrůstá i snaha zachytit alespoň částečně prostřednictvím sledování postupných proměn společenské mentality proměny Offenbachova díla na českém jevišti. Hlavním záměrem této práce je také sonda do hudební složky Offenbachových děl a pokus o proniknutí do jeho hudebního myšlení. Východiskem bádání bylo vlastní zkoumání synoptických pramenů - účinkování autorky v Offenbachových dílech Madame Favart, Bandité a Krásná Helena na jevišti Národního divadla moravskoslezského a dramaturgie Offenbachova Orfea v podsvětí na jevišti Městského divad