Historické opery Karla Šebora - Ptáková Vašková, Iveta (2013)
Práce obsahuje dramaturgické rozbory historických oper Karla Šebora (1843 - 1903), současníka Bedřicha Smetany (1824 - 1884), Templáři na Moravě (1865), Drahomíra (1867), Husitská nevěsta (1868), Blanka (1870) a opery Les Huguenots (1836) Giacomo Meyerbeera. Operní dílo Karla Šebora je zasazeno do českého i evropského dobového kontextu. Zvláštní kapitola je věnována porovnání opery Husitská nevěsta s operou Hugenoti, potažmo se vzorem francouzské velké opery. Práce obsahuje též výkladovou kapitolu o velké opeře a srovnání opery Templáři na Moravě s operou Bedřicha Smetany Braniboři v Čechách (1866)