Distribuce Li-granitických pegmatitů v oblasti Radkovice-Hrotovice - Hreus, Sebastián (2014)
V této bakalářské práci jsou popsány Li-pegmatity v pruhu Radkovice-Hrotovice. Jedná se o čtyři lokality kde je lithium vázáno převážně na Li-turmalíny, v Radkovicích hlavně na Li-slídy. Těleso pegmatitu v Radkovicích u Hrotovic patří k lepidolitovému subtypu. Pegmatity Račice I, Hrotovice a nově nalezený Račice II, náleží k elbaitovému subtypu. Pegmatity a jejich okolí byly zkoumány v terénu především v oblasti serpentinitových těles se zaměřením na minerální asociace a případně zonalitu jednotlivých těles. Na lokalitě Radkovice u Hrotovic, byly zpracovány chemické analýzy turmalínů z elektronové mikrosondy, které jsou detailněji diskutovány.