Tektonické porušení terciérních hornin v širším okolí Čejkovic - Švehla, Miroslav; Melichar, Rostislav, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2014)
Tato bakalářská práce zahrnuje tektonické zhodnocení části vídeňské pánve se zaměřením na tektonické prvky neogenních sedimentů. Cílem práce bylo detailně zpracovat území v okolí obce Čejkovice a zjistit tak procesy, které tuto oblasti v minulosti budovaly. Naměřená data byla zpracována v programu Spheristat do formy růžicových diagramů a celkového konturového diagramu. Z výsledků dat bylo zjištěno, že pukliny ve studované oblasti vznikaly nejspíše tektonickými pochody oblasti. Pukliny mění svoji orientaci od šikmé ve vnitřní části vídeňské pánve po paralelní nebo kolmé na okraji pánve, což lze vysvětlit okrajovým zlomem, který na ně působí. Pukliny jsou zřejmě tahového charakteru.
This bachelor thesis includes tectonics evaluation part of Vienna basin focuses on tectonics of the Neogenne rocks. The aim of this study was to analyzing brittle tectonics in the Čejkovice vicinity in detail. Orientational data were processed in Spheristat software to rose diagrams and to countoured diagram. It was determine from these data, that joints in Čejkovice vicinity were probably originated by tectonics forces. The joints change their orientation from oblique in the internal part of the Vienna basin to parallel and/or perpendicular at the margin, which can be explained by marginal fault forming free surface. The joints are the most probably of tensile character.
Vedoucí práce: Rostislav Melichar
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: neogén; pukliny; tektonické poměry; joints (geology); neogene; tectonic conditions; Vídeňská pánev; Čejkovice (České Budějovice, Česko); Vienna Basin; Čejkovice (České Budějovice, Czechia); Vienna Basin (Austria and Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses