Mobilizace a redistribuce prvků při nízkoteplotní hydrotermální alteraci titanitu - Novotný, Aleš (2014)
Předkládaná práce obsahuje přehled dosavadních poznatků o krystalochemii titanitu a jeho stabilitě v horninovém prostředí. V rešeršní části je také popsána problematika alterace titanitu při působení fluid různé geneze převážně v granitoidních horninách a je posouzena mobilita REE a dalších prvků. Praktická část práce se zabývá alteracemi titanitu, k nimž dochází v souvislosti s účinky diagenetických fluid při hlubokém pohřbení sedimentů kulmu Drahanské vrchoviny v protivanovském souvrství, kde maximální teploty dosahují 250-300°C. Detritické titanity i autigenní minerály byly zkoumány elektronovou mikrosondou. Bylo pozorováno rozpouštění titanitů od okraje a podél prasklin a tvoření nových fází kalcitu, blíže nedefinovanou TiO2 fází (anatas/rutil), karbonátů vzácných zemin (synchysit) a ojediněle chloritu. K alteraci docházelo uvnitř sedimentární pánve, je tedy autigenního původu. Diagenetická fluida, jež se účastnila rozpouštění titanitu, byla relativně bohatá na CO2, F a Ca.