Mechanismus katodoluminiscence monokrystalů YAG:Ce - Bok, Jan, 1983- (2014)
Za účelem studia mechanismu katodoluminiscence (CL) cerem dopovaných monokrystalů Y₃Al₅O₁₂ (YAG:Ce) byla modernizována nekomerční CL aparatura vybudovaná na Ústavu přístrojové techniky AV ČR, v.v.i. V rámci modernizace byla nahrazena řada dílčích přístrojů pro zlepšení detekčních vlastností, byla nově implementována metoda časově korelovaného čítání jednotlivých fotonů (TCSPC) a byla vyvinuta nová vzorková komora s teplotně řízeným držákem vzorku umožňující měření CL v teplotním rozsahu 90-500 K. Za využití modernizovaného experimentálního uspořádání bylo uskutečněno měření CL spektrálních charakteristik a charakteristik doznívání CL YAG:Ce při různě zvolených podmínkách. Studium CL bylo doplněno o měření termoluminiscence, emisní i excitační fotoluminiscence, optické absorpce a absorpce v excitovaném stavu. Experimentální výsledky byly analyzovány za pomoci matematického fitování příslušnými fyzikálními modely.