Jazykový obraz hněvu v češtině z hlediska diachronního - Zemanová, Jana, 1979- (2014)
Práce zkoumá, jaké lexémy sloužily v češtině k označení emoce hněvu v minulosti a současnosti, a snaží se odhalit a popsat jejich motivaci pojmenování. Sledujeme sémantickou stránku vybraných lexikálních jednotek od období staročeského až do doby dnešní češtiny a zjišťujeme, zda v dnešní češtině stále existují a v jaké podobě, zda se do současné češtiny dochoval i jejich emocionální význam apod. Analyzované lexikální jednotky jsou roztříděny do skupin. Při řazení jednotlivých výrazů k určitému motivačnímu typu vycházíme z kognitivního přístupu k jazyku. Výsledky tohoto výzkumu mají vést k přiblížení a lepšímu poznání českého jazykového obrazu emoce hněvu, zejména jeho starších stadií