Problematika MRSA (Methicilin-rezistentní Staphylococcus aureus) ve FN Olomouc - Suchomelová, Marcela (2014)
Podstatou předkládané bakalářské práce je zmapování výskytu bakterie methicilin-rezistentní Staphylococcus aureus v období 2009-2013 ve Fakultní nemocnici Olomouc. Teoretická část je podrobněji zaměřena na stafylokoky obecně, problematiku koagulázanegativních stafylokoků, druh S. aureus a jeho rezistentní formu MRSA, jimi způsobovaná onemocnění a možnosti léčby. Ve výsledcích je hodnocen celkový výskyt MRSA ve FN Olomouc v letech 2009-2013 se zaměřením na invazivní izoláty. Podrobně je rozebrána situace záchytu MRSA v roce 2012 a 2013 v různých věkových skupinách, podle původu biologického vzorku, zhodnocena četnost na jednotlivých klinikách. V diskuzi je srovnán stav se situací v České republice a zemích Evropy a zvážena možnost léčby infekcí vyvolaných kmeny MRSA a prevence jejich šíření.