Problematika klinicky významných enterobakterií s produkcí širokospektrých beta-laktamáz - Gottwaldová, Jana (2014)
Anotace Primárním cílem předložené práce bylo určit výskyt enterobakterií s produkcí širokospektrých beta-laktamáz v klinickém materiálu pacientů Fakultní nemocnice Olomouc pomocí fenotypových metod. Sekundárním cílem bylo stanovení četnosti širokospektrých beta-laktamáz typu ESBL, AmpC a karbapenemáz, u nejčastěji izolovaných enterobakterií. Výsledky předložené bakalářské práce potvrdily důležitost výše uvedených širokospektrých beta-laktamáz a dokumentují vysokou četnost klinicky významných enterobakterií s produkcí ESBL a AmpC enzymů. Nejvyšší výskyt byl prokázán u pacientů v intenzivní péči. Produkce ESBL enzymů byla prokázána častěji u kmenů Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli a Proteus mirabilis. Produkce AmpC ezymů byla častěji prokazována u kmenů Enterobacter sp. Rezistence sledovaných enterobakterií k meropenemu, resp. karbapenemům, byla velmi nizká a tato antibiotika nadále představují vhodnou alternativu pro léčbu infekcí s etiologickou rolí enterobakterií produkujíích š