Escherichia coli O157 jako původce zoonóz a její prevalence u lovné zvěře - Mati, Tomáš (2014)
Escherichia coli O157 je vysoce patogenním sérotypem enterohemoragické E. coli (EHEC). Escherichia coli O157 po kolonizaci GIT produkuje shiga-like toxin (verotoxin), způsobující hemoragickou kolitidu, která nejčastěji u dětí může vést až ke vzniku hemolyticko-uremického syndromu. Přirozeným rezervoárem této bakterie je zažívací trakt Tura domácího (Bos taurus), odkud se může dostávat do živočišných produktů nebo fekální kontaminací do pitné vody, které poté slouží jako vektor šíření nákazy. Tato bakterie se také sporadicky vyskytuje a byla izolována od jiných živočišných druhů.