Využití mezenchymálních kmenových buněk z tukové tkáně pro léčebné účely - Holek, Michal (2014)
Mezenchymální kmenové buňky, nebo také mezenchymální stromální buňky (MSC), jsou v posledních desetiletích velmi intenzivně zkoumány pro svoje jedinečné vlastnosti související s regulací imunitní odpovědi a podpory procesu regenerace poškozené tkáně. Tyto buňky, původně izolované z aspirátu kostní dřeně, dnes byly lokalizovány v perivaskulární vrstvě drobných cév a kapilár a byla prokázána jejich přítomnost v celé řadě tkání zahrnujících kost, chrupavku, kosterní svaly, zubní pulpu, tukovou tkáň a další. Právě tuková tkáň se stává v poslední době pro svoji jednoduchost odběru a výrazně větší obsah MSC při porovnání s kostní dření velmi populárním zdrojem pro izolaci MSC. V této diplomové práci jsme se zaměřili na optimalizaci procesu izolace a následné kultivace buněk MSC získaných z tukové tkáně. Jednalo se především o úpravy, umožňující zpracování větších objemů lipoaspirátu, díky kterým jsme byli následně schopni získat dostatečné množství MSC v první pasáži, pro zahájení ...