Vliv zvýšené teploty na režim podzemních vod v okolí podzemního úložiště radioaktivního odpadu - Víšková, Anežka (2014)
Finální ukládáni vysoce aktivního jaderného odpadu je problém, se kterým se v příštích desítkách let musíme vypořádat. Jednou z realizovatelných možností je deponování odpadu v hlubinném úložišti. Takové úložiště je schopné díky své geologické a geotechnické bariéře zamezit šíření radionuklidů do prostředí po dostatečně dlouhou dobu, za kterou se rizikovost odpadu sníží na tolerovatelnou úroveň. Jednou z potenciálních lokalit na vybudování hlubinného úložiště v České republice je lokalita Kraví hora. Teplo produkované vysoce aktivním odpadem po dobu několika set let může vzhledem k propustnosti a zvodnění hornin ovlivnit proudění podzemních voda také směry migrace potenciálního úniku radionuklidů. V programu SHEMAT byl modelován současný stav proudění a prognózní stav s vybudovaným hlubinným úložištěm. Modelování prokázalo významné ovlivnění režimu podzemních vod po dobu několika set let od deponování odpadu.