Model subsidenční a termální historie sedimentů vrtu Slušovice-1 - Jirman, Petr; Geršlová, Eva, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2014)
Cílem práce bylo vytvořit model subsidenční a termální historie vrtu Slušovice-1, který leží v prostoru račanské jednotky Vnějších Západních Karpat. Na základě sedimentárního profilu vrtu Slušovice-1 a geologického vývoje oblasti vizovické vrchoviny byly v programu PetroMod 1D firmy Schlumberger vytvořeny dva scénáře subsidenční a termální historie. Vzhledem k zachycení násunové plochy v profilu vrtu byl při modelování využit modul Thrusting - nasouvání příkrovů. Jako kalibrační parametry modelů byly využity hodnoty odraznosti vitrinitu z analýz vrtných jader a hodnoty teplot změřené při čerpacích zkouškách. K dispozici bylo 26 hodnot odraznosti vitrinitu a 10 hodnot teplot. Srovnáváním hodnot měřených a modelových byla ověřena věrohodnost předložených modelů. Hodnoty hustoty tepelného toku se pro oba výsledné modely pohybují v intervalu 23 až 53 mW/m2.
The aim of this study was to create a subsidence and thermal history model of the Slusovice 1 borehole, which is situated in area of the Raca unit in the Outer Western Carpathians. Two models of subsidence and thermal history were created based on the Slusovice 1 borehole sedimentary profile and Vizovice regional geology development using PetroMod 1D software (Schlumberger). The vitrinite reflectance data and the temperature data measured during pumping tests were used as calibration parameters. To sum up, 26 values of the vitrinite reflectance and 10 values of temperature were available. The reliability of resulting models was verified by comparing measured values with modelled ones. Resulting values of heat flow are ranging from 23 to 53 mW/m2 for these models. The final model B represents the gradual thrusting of the Solan Formation, Beloveza Formation and Zlin Formation on the basement of Paleozoic and Neogene rock during last 18 My. developmen
Vedoucí práce: Eva Geršlová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: račanská jednotka; subsidence; vrty; dril holes; Rača unit; subsidence; Slušovice (Česko); karpatská předhlubeň (Česko); Slušovice (Czechia); Carpathian Foredeep (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses