Model subsidenční a termální historie sedimentů vrtu Slušovice-1 - Jirman, Petr (2014)
Cílem práce bylo vytvořit model subsidenční a termální historie vrtu Slušovice-1, který leží v prostoru račanské jednotky Vnějších Západních Karpat. Na základě sedimentárního profilu vrtu Slušovice-1 a geologického vývoje oblasti vizovické vrchoviny byly v programu PetroMod 1D firmy Schlumberger vytvořeny dva scénáře subsidenční a termální historie. Vzhledem k zachycení násunové plochy v profilu vrtu byl při modelování využit modul Thrusting - nasouvání příkrovů. Jako kalibrační parametry modelů byly využity hodnoty odraznosti vitrinitu z analýz vrtných jader a hodnoty teplot změřené při čerpacích zkouškách. K dispozici bylo 26 hodnot odraznosti vitrinitu a 10 hodnot teplot. Srovnáváním hodnot měřených a modelových byla ověřena věrohodnost předložených modelů. Hodnoty hustoty tepelného toku se pro oba výsledné modely pohybují v intervalu 23 až 53 mW/m2.