Vyhodnocení kontaminace půd dopadových ploch střelnic v oblasti Libavá - Vašinka, Martin (2014)
Cílem bakalářské práce bylo odebrat vzorky zeminy, určit rizikové polutanty a stanovit stupeň znečištění půd ve vojenském újezdu (VÚ) Libavá. Celkem bylo odebráno 23 vzorků půd, 8 vzorků z dopadových ploch VÚ Libavá, 2 vzorky srovnávací reprezentující přirozené pozadí a 13 vzorků z Ženijního cvičiště Čepka. Vzorky byly vysušeny, namlety a jejich prvková analýza byla provedena metodou rentgenové fluorescenční analýzy (RFA). Dále bylo provedeno gamaspektrometrické měření poměru izotopů draslíku a thoria (K/Th) a poměru thoria a uranu (Th/U).Výsledky analýz toxických kovů dokládají zvýšený obsah olova, mírně pak arsenu a zinku na pěchotních střelnicích. Navýšení obsahů kovů je dáno opakovaným přísunem kovového materiálu. Obsahy studovaných prvků ve vzorcích přirozeného pozadí se výrazně neliší od obsahů v trhacích jamách. Tato skutečnost je dána tím, že kovy zoxidují za vysoké teploty při explozi a jsou transportovány do širšího okolí lokality v plynném nebo aerosolovém skupenství.