Geochemie vod rosicko-oslavanské uhelné pánve - Seifertová, Monika (2014)
V této bakalářské práci se zaměřuji na složení důlních a povrchových vod v Rosicko-oslavanské uhelné pánvi. Těžba černého uhlí, která probíhala v letech 1760-1992, měla značný dopad na životní prostředí. Po ukončení těžby a zatopení dolů zůstávají jako dlou-hodobý a hlavní problém kontaminované důlní a povrchové vody. Konec těžby je spojen se změnou chemismu a složení vod. Narůstají koncentrace některých látek, především železo a mangan. Cílem práce bylo vyhodnocení vod pomocí programu Geochemist´s Workbench a srovnat jednotlivé typy vod.