Studium degradace bentonitu v závislosti na pH interagující vody - Bednář, Daniel (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem horniny bentonit při její interakci s roztoky vody o různém pH. Bentonit je jílovitá hornina, se kterou se počítá jako s inženýrskogeologickou bariérou při hlubinném ukládání radioaktivního odpadu. Pro experiment byl použit bentonit B75 od firmy Keramost a. s. a roztoky o původním pH 5, 6, 9, 10 a deionizovaná voda. Experiment se uskutečnil v geochemické laboratoři a trval po dobu 161 dnů. Po celou dobu experimentu byly průběžně měřeny hodnoty pH, Eh, konduktivity a teploty, tyto hodnoty byly vyneseny do grafů a následně z nich byly vyhodnoceny změny, které v bentonitu probíhaly. Na konci experimentu byla provedena chemická analýza roztoků, pomocí které byly zjištěny rozdíly koncentrace rozpuštěných látek u jednotlivých roztoků.